The house in Alenquer

Another post about the Aires Mateus brothers!

Just because I am amazed with this decisive project of theirs, that is exactly about harmony of old and new, about giving new, contemporary life to a ruin and enriching the meanings of the new structure.

ALE 14

 The project is, however, from the past century (the house was built between 1999 and 2002). Initially, the plan was to adapt the old stone house in Alenquer near Lisbon, and the first version of the project was developed in that direction. And then, the old structure partly collapsed, so the architect brothers started thinking differently. The problem became an opportunity, a potential for the new whole (too bad there is no photo of the old house anywhere online, nonetheless one of them can be found in the recent monograph on Aires Mateus brothers’ work by Francesca Vita)!

House_in_Alenquer_2_by_ArchieB

The old walls embrace the new house (and the swimming pool), protect the privacy of the owners and create a lot of multifunctional nooks and crannies. The volumes of the new structure’s first floor overlap the ground floor and thus create shade or shelter in case of rain. And everything is in white & wood, enhancing even more the sense of unity of two epochs in this contemporary casa portuguesa!

Alenquer_02

tumblr_m2ua052HsX1r904b7o2_1280

Advertisements

The houses on the sand

A weekend house project that turned into a Venice Architecture Biennial entry and a very particular hotel …

In 2010, the Aires Mateus brothers were invited by a friend to do a rehabilitation project for one of a group of three traditional small houses (or more accurately, auxiliary buildings) in the Natural Reserve of Sado Estuary, at Comporta, one hour drive southern from Lisbon. The project then evolved into rehabilitation of all three and building a new pavilion, combining old and new materials and at the same time respecting the spirit of the place and local building traditions.

dzn_Casa-Areia-by-Aires-Mateus-Architects-9

So reed was introduced instead of roof tiles, and small interventions were undertaken on the façades and in the interiors of existing buildings. The new building was constructed of wood and reed too. All in all, two are of wood and reed, and two are of firmer materials. The little yard that all the buildings are opening to is their binding element as well.

7389810_orig

And what do the sandy floors mean? The architects said inspiration was coming from an exhibition in the Tate Modern they visited at the time when the project was being developed (exactly the installation with talc created by Cildo Meireles). By introducing sand into the living spaces, everyday life was made much slower and the perception of time changed, explains Francesca Vita in the 2013 monograph on Aires Mateus brothers I’m currently reading.

For now, there’s no way to experience the place in person, as the stay costs 500 – 600 EUR a day, depending on the season. But someday, who knows …

01